Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Τζουμέρκα είναι μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδος, που ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2.429 μέτρα  και η επόμενη ψηλότερη είναι το Καταφίδι (ή Καταφύδι) με υψόμετρο 2.393 μέτρα.
Καταλαμβάνουν τμήμα των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων. Το όριο τους στα ανατολικά είναι ο ποταμός Αχελώος που διαχωρίζει τα Αθαμανικά Όρη από την υπόλοιπη Πίνδο, ενώ βόρεια γειτονεύουν με τον Λάκμο. Η οροσειρά χωρίζεται σε δύο επιμέρους τμήματα. Το βορειότερο τμήμα που βρίσκεται στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων ονομάζεται Κακαρδίτσα και σε αυτό ανήκει η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς. Το νοτιότερο τμήμα είναι τα κυρίως Τζουμέρκα και ανήκει στο μεγαλύτερο τμήμα του στον νομό Άρτας.

Τα Αθαμανικά όρη έχουν χαρακτηριστεί μία από τις σημαντικές περιοχές για πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ) και έχουν ανακηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο (Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου)



Αφήστε να φορτώσουν οι φωτογραφίες
Πατήστε πάνω σε κάποια φωτογραφία και απολαύστε

Στα Γουριανά η εκκλησία Αγίου Βησσαρίωνα


Σε μικρή απόσταση από το χωριό στο δρόμο
προς Γουριανά, βρίσκεται το μοναστήρι της 
Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας
Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας
Μετόχι της μονής Θεοτοκίου και τιμά τη Γέννηση της Θεοτόκου,κτίστηκε τον 11ο αιώνα,το 1663 ανακατασκευάστηκε σε μονόκλιτη σταυρεπίστεγη θολωτή βασιλική με τρούλο. Οι τοιχογραφίες -εξαιρετικής τέχνης, χρονολογούνται απο το 1801.Μικρό σπήλαιο στον περίβολο φημολογείται οτι λειτούργησε σαν "κρυφό σχολειό"









Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία στο Κάτω Γραικικό








Γέφυρα Τζαρή κοντά στο κρυονέρι









Άραχθος ποταμός είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας.
Έχει μήκος 110 χιλιόμετρα. Πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και εκβάλλει
στο Αμβρακικό κόλπο.


















Το Γεφύρι Της Πλάκας 






Κάτω Γραικικό


Ρωμανός

Κάτω Γραικικό





Κάτω Γραικικό

Άνω Γραικικό




Άνω Γραικικό

Ρωμανός

Ρωμανός-Κάτω Γραικικό-Άνω Γραικικό